De buurt waar ik opgroeide,
Amsterdam West
De Bos en Lommer buurt.
Foto uit 1950.
De wijk rondom het al bestaande Mercatorplein en het nog te bouwen Bos en Lommerpleis is nog volop in ontwikkeling.
In het rode vlak, het Erasmuspark in aanbouw.
In het groene vlak, wat mijn buurt zou gaan worden.
In het blauwe vlak, de kruising waar we gaan wonen.
Als kleine jongen van ongeveer 4 jaar verhuisde ons gezin en ik naar de Hoofdweg. Tram 13 stopte voor onze deur en we hadden uitzicht op de kruising met de Jan van Galenstraat. We woonden precies tussen het Mercatorplein en het Bos en Lommerplein in. We woonden op de tweede etage boven de groentewinkel “van Valent”. Er was een ijssalon “van Bemmel” en er was een supermarktje, “de Centra”. Voor brood moesten we even oversteken en langs de bloemist naar “bakkerij Schutte”. Ik haalde bij de bakker vaak een dubbel gebakken bruin. Mijn vader hield namelijk niet van wit brood. De tramhalte was druk en als de tram wegreed hoorde je altijd een belletje, “ting ting”.
De bekendste straten toen waren voor mij, de Jan van Galenstraat, de Orteliusstraat, de Mercatorstraat, de Jan Evertsenstraat. In de Bestevâerstraat ging ik naar de basisschool. In het begin fietste mijn moeder mee. Later mochten mijn zus en ik zelf naar school fietsen. Lopend was het ook maar hooguit 15 minuten. In de snackbar om de hoek ging mijn broer ging vaak flipperen en soms mocht ik mee. De feestwinkel iets verder was ook altijd leuk. Daar kon je stinkbommetjes en jeukpoeder kopen. De fopsigaretten waren ook erg grappig.
Omdat “het Erasmuspark” klaar was hadden we een speelplek. Veilig spelen kon je eigenlijk alleen daar. Soms gingen we ook naar het “Jan van Galen zwembad”, ook dat was om de hoek. Het “Rembrandpark” ontdekten we eigenlijk later pas want dat was iets verder van ons huis. Voor onze portiek speelden we wel vaak “knikkeren” op straat. We maakten dan een gleuf tussen de stoeptegels en dat was dan de pot. Ook legden we vaak centen op de tramrails. Als de tram kwam werden ze zo plat als een dubbeltje. Helaas waren ze geen dubbeltje waard. Zelfs geen cent.
Foto 3. Als ik van school af kwam was dit de aanblik van onze straat, of liever gezegd onze kruising. Het beste was om bij de halte van lijn 13 over te steken. Daar begin ik deze wandeling of doen we hem een 2de keer. Dus ik wandel nu naar het stoplicht bij "Westend" voor de deur.
Bron foto 3 voor hogere resolutie
Foto 9. Even wachten bij de zebra. Ik keek hier altijd even omhoog of mijn moeder toevallig zag dat ik er al aankwam. De gordijntjes in het rode vakje zijn zo herkenbaar. Bemmel is weg, er is een apotheek gekomen. De bus blokkeert het zicht op de groentewinkel en het kleine supermarktje.
Bron foto 9 voor hogere resolutie
Foto 4. Wachtend voor het stoplicht bij de apotheek zie je de bloemist "Helenia." Rechtsaf was een kolenboer. Als ik naar de bakker moest liep ik recht door. De bushalte was ook voor de deur van de bakker. Met bus 36 kon ik naar school en met bus 15 naar mijn neefje.
Bron foto 4 voor hogere resolutie
Foto 5. Daar sta ik voor de bakkerij "Schutte". Daar is de bushalte en kijk je richting Mercatorplein. De zebra brengt je naar de melkboer aan de overkant.
Bron foto 5 voor hogere resolutie
Foto 6, De Melkboer. Ons gezin kwam er niet veel. Later kwam er een tabakzaak. Volgens mij verkocht hij ook schrijfwaren. Er was naast de melkboer een etalage voor lampen. Er was ook een café op die hoek en een marktkraampje. Wat ze verkochten??? Sommige dingen vergeet je. Als ik uit school kwam liep ik ook nooit aan die kant.
Bron foto 6 voor hogere resolutie
Foto 7 Hier zie de hele hoek. De datering is iets later want de kraam staat er niet meer. Er was ook een discotheek naast het cafe, Ik heb dat nooit geweten. Pas toen ik ouder was hoorde ik dat maar toen was hij al weg. We hebben nog 1 zebra niet gehad.
Bron foto 7 voor hogere resolutie
Foto 8 Bij de laatste zebra zie je de kraam wel staan. Op de foto zie je ook "Westend". We zijn na het oversteken weer bij de eerste foto waar dit reisje begon. Loop nog maar een rondje als je het leuk vond.